In 1987 zette Johan Meulendijks de eerste stap richting de oprichting van zijn eigen palingkwekerij. In een kleine uitbreiding die hij aan de varkensstallen bouwde begon het met de kweek. Samen met de kennis die hij had opgedaan tijdens de opleiding visteelt op de MAS in Helmond en een ‘gezond boeren verstand’ leerde hij het vak te beheersen. Met zijn eigen bedachte kweeksysteem kweekte hij zeker 5-6 ton paling per jaar.
Om de goed groeiende paling ook zelf te kunnen roken en later verkopen reed Johan 1x per week om vier uur in de morgen naar Harderwijk om bij Dries van den Berg het palingroken te leren. ’s Ochtends reed hij in alle vroegte aan om ’s Middags weer terug te rijden met een volle wagen vol paling en een hoop kennis op zak. Na verloop van tijd was het Palingroken eigen geworden en besloot hij een eigen rookkast te bouwen in de veldschuur van zijn ouders waar hij vanaf die dag zijn eigen paling rookte, exclusief met beukenhout.
Onze eigen rokerijNa zeker 10 jaar experimenteren was het voor Johan tijd om zijn kwekerij naar de volgende stap te brengen. Door de uitbraak van de varkenspest in 1997 stonden de varkensstallen leeg en besloot Johan om zich helemaal op de kweek van paling te gaan richten. Het woonhuis en stallen verder verkocht en het ouderlijk huis werd aangekocht. Ook kreeg het bedrijf officieel een naam: Rijpelaal. Een verwijzing naar de straat Rijpelberg waar Johan eind jaren 80 begon met zijn palingkwekerij.
Na de verkoop van de varkensstallen en woonhuis en de aankoop van het ouderlijk huis in 1997 startte Johan aan de bouw van zijn nieuwe kwekerij, rokerij en winkel waar Marij Meulendijks de klanten wederom van harte ontving. Johan perfectioneerde zijn oorspronkelijke idee en schaalde het op naar groter formaat. Na het slaan van een 435 meter diepe bron achter de kwekerij was de bouw van zijn levenswerk voltooid.
Deze nieuwe bron was van belang in zijn ingenieus recirculatiesysteem waar hij bronwater met de juiste waardes gebruikt om zijn paling te kweken.
In 20 jaar groeide Rijpelaal uit tot een professioneel verwerkingsbedrijf met een Europees registratienummer waarmee ze vanaf toen ook restaurants, supermarkten en groothandels mochten beleveren. Vanaf 2007 kwam ook zoon Paul Meulendijks in het bedrijf en help zijn vader met het kweek- en verwerkingsproces. Johan werd ondertussen bestuurslid van het Gilde van streekrestaurants streekproducten en streekproducten en Marij verzorgde de administratie en zwaaide de scepter in de winkel van Rijpelaal.
In 2012 werd zoon Paul Meulendijks mede-eigenaar van het bedrijf. Met een frisse wind zorgde hij voor vernieuwing binnen Rijpelaal.
Klanten kwamen steeds van verder weg en de vraag of paling ook opgestuurd kan worden werd steeds vaker gesteld. Met dit als inspiratie werd in 2012 de webshop Palingkopen.nl gelanceerd. Vanaf dat moment kon iedereen uit zowel Nederland als België verse paling online bestellen en er de volgende dag al van genieten!
Tijd voor een groot feest van Rijpelaal bestaat 25 jaar! Met een groot feest en een warm ontvangst werden klanten uitgenodigd om een kijkje te nemen binnen de muren van Rijpelaal.
Naast het feest werd er een open dag georganiseerd waar wel 3500 bezoekers op af kwamen! Tijdens de feestavond werd Johan Meulendijks gehuldigd door Dries van den Berg met de ‘gouden aal’ voor zijn bijdrage aan de palingsector.
Ook werd in 2013 de Aalstunner, een apparaat waarmee de paling diervriendelijk gedood kan worden officieel erkend door de overheid. Na zeker 10 jaar meewerken in onderzoek naar deze methode kon de Aalstunner eindelijk officieel ingezet worden.
Het groeiend aantal klanten en recreatie verkeer heeft tot de volgende grote stap geleid. De bouw van een compleet nieuwe palingpaviljoen en winkel! Vanaf dit moment is Rijpelaal ook een populaire stop voor een heerlijk broodje paling en een kopje koffie tijdens die lange wandeling of fietstocht.
Rijpelaal blijft groeien! Als reactie op deze groei hebben we in 2016 onze kwekerij vergroot en compleet gerenoveerd. Hierdoor is de capaciteit van de palingkweek verdubbeld van 80.000 tot 90.000 kilo naar maar liefst 175.000 kilo per jaar!
Naast de hogere capaciteit wordt nu het warme afvalwater doormiddel van een warmtewisselaar en warmtepomp in energie waardoor zowel de kwekerij, winkel en woonhuis geen gas meer nodig hebben om lekker op temperatuur te blijven!
Neem een kijkje in onze kwekerijIn 2020 hebben wij ons terras en tuin vernieuwd naar een mooie zit tuin waar mensen nog rustiger en mooier kunnen genieten van een heerlijk broodje paling en kop koffie.